جمله هایی که کودک شما دوست دارد بشنود
www.den.ir
گفتن جملهی «دوستت دارم» به کودکان بسیار خوب است و به او آرامش می دهد. اما فقط همین یک جمله برایشان کافی نیست. کودک شما جملاتیی همچون «دوستت دارم، تو زیبا هستی، تو هر کاریی را اراده کنی میتوانی انجام دهی» را بسیار شنیدهاند. این جملات بسیارمفید و خوب هستند و شما برای بیان آنها به هیچنوع یادآوریکنندهیی نیاز ندارید. اما جملات دیگریی نیز وجود دارند که میتوانند به افزایش اعتماد به نفس کودکان و تقویت مهارتهای آنها کمک کند و در واقع کودکان به شنیدن آنها نیاز دارند.
1. اشتباه پیش میآید
«اوه! ظرف غذایت ریخت. برو و دو تا دستمال از آشپزخانه بیاور. من به تو کمک میکنم تا آن را تمیز کنی.» به کودکان خود – حتی کودکان شلخته - بیاموزید اشتباه کردن برای هر کسیی پیش میآید و اشکالیی ندارد. هنگام خطای کودکان به او نشان دهید که: «مامان عصبانی نیست . . . این مساله حل میشود. دنیا که تمام نشده است. همهی آدمبزرگها هم گاهیی اشتباه میکنند.»
2. هیچ کس کامل نیست
«هیچ وقت همه تو را دوست نخواهند داشت». دخترها همیشه دوست دارند بدانند چهقدر خاص و مورد توجه هستند اما برخی مردم همچو نظریی ندارند، و اشکالیی هم ندارد؛ قرار نیست نظر آنها تغییر کنند و بهسختی خود را با دیگران تطبیق دهند.
اگر ما به دختران خود این مسأله را بیاموزیم، به آنها کمک کردهایم تا در آینده کمتر دلشان بشکند و از مردم آزرده خاطر شوند. «مهم نیست که چهقدر تلاش میکنیم تا خوب، زیبا و کامل به نظر برسیم، گاهیی پیش میآید که فردیی از ما خوشش نیاید. این مسألهیی شخصی نیست. تو هم هر کسیی را دوست نخواهی داشت و دیگران نیز تو را دوست ندارند. این کاملا طبیعی است.»
3. خودت را دوست داشته باش
«بلند شو و کمیی در اطراف قدم بزن. اگر کمیی با هم نرمش کنیم و دست و پاهایمان را ورزش دهیم، روز خیلیخوبیی در انتظارمان خواهد بود.» این کاملا به مادر بستهگی دارد که از همان ابتدا به فرزند خود اهمیت ورزش روزانه را بیاموزد. اگر ما به فرزندان خود بیاموزیم تا بدن خود را با ورزشهای مفرح حرکت دهند – مثل فوتبال، بالا رفتن از درخت و ... – آنها نحوهی ارتباط با بدن خود را خواهند آموخت. این مسأله بهویژه برای دختربچهها مهم است که اندامشان برایشان اهمیت دارد.
4. تعریف کردن از آنها
«تو خیلیخوب پازل حل میکنی. تو تکههای پازل را خیلیسریع کنار هم چیدی». همین تعریفهای بسیارکوچک تاثیر مثبتیی روی فکر کودک میگذارد. بهطور مداوم به آنها یادآوری کنید تا چه اندازه بااستعداد و باهوش هستند. این کار باعث میشود تا کودکان برای خود ارزش بالایی قایل شوند.
5. شانس دیگر
«بیا، این اسباببازیی است که دیروز از تو گرفتم. میتوانی امروز با آن بازی کنی. به قواعد بازی توجه کن.» دادن شانس دوم [بعد از یک تنبیه موقت] به کودک بسیار عالی است. حتی اگر کودک شما یک روز قوانین را رعایت نکند و به اخطارهای شما گوش ندهد، در روز بعد به او این فرصت را بدهید تا دوباره شانس خود را امتحان کند. به این ترتب به او نشان میدهید که مطمئن هستید او سرانجام از انجام آن بر میآید. این مسأله حس اعتماد را در کودکان پرورش میدهد.
6. مسوولیتپذیر بودن
«درست است، حق با تو است، من اشتباه کردم. اجازه بده تا خطای خود را جبران کنم.» گاهیی پیش میآید مثلا در بازی، توپ از دست شما میافتد، اینگونه خطاها این فرصت را به شما میدهد تا مسایلیی همچون پذیرفتن مسئولیت کارهای خود و مسئولیت دوباره درست کردن وضعیت را به کودک خود بیاموزید. این کار، اعتماد به نفس کودک را نیز افزایش میدهد. والدین با این کار احساس خویشتنپذیری را به کودک القا میکنند.
7. اعتماد به کودک خود
«لطفا میتوانی وقتی دارم ظرفها را میشویم، مراقب خواهر کوچکت باشی؟ » اگر به فرزند بزرگتر خود مسوولیتهای اینچنینی بدهید و به او بگویید: «من به کسیی مثل تو نیاز دارم تا مراقب او باشد»، در واقع حس اعتماد به نفس او را افزایش دادهاید. در این حالت فرزند بزرگتر، بهجای احساس رقابت در جلب محبت، نسبت به خواهر یا برادر کوچکش احساس بزرگتر بودن پیدا کرده و به او آسیب نمیرساند. میتوانید فرزند کوچک را داخل گهواره یا روی پتویی روی زمین بگذارید و اجازه دهید فرزند بزرگتر با اسباببازی یا نوازش فرزند کوچکتر، او را سرگرم کند. به این ترتیب، علاوه بر افزایش اعتماد به نفس متوجه میشود که والدینش به او اعتماد دارند.
8. توضیح بیشتر
«ممنون که عذرخواهی میکنی. می توانی بگویی برای چه عذرخواهی می کنی؟» گاهی کودکان کوچک، از روی عادت و بهصورت مکرر، بیدلیل و بادلیل عذرخواهی میکنند. کودکان باید بدانند «چرا» عذرخواهی میکنند. به کودک خود بگویید: «صحبت کردن راحت است و عذرخواهی کردن از آن راحت تر، اینکه برای شکستن دل کسیی از او عذرخواهی کنید بسیار مهم است اما چیزیی که باعث از بین رفتن ناراحتی میشود این است که بدانی واقعا برای چه پشیمان هستی.» به او بگویید که چهقدر رفتار او می تواند به دیگران آسیب برساند. از او بخواهید تا توضیح دهد که چرا رفتار او خوب نبوده است.
9. زمان سرگرمی
همین امروز کارهای خود و خانه را کنار بگذارید. کودک خود را از مهدکودک بردارید و با هم به خانه یا پارک بروید و حسابی تفریح کنید. میتوانید به فرزند خود اجازه دهید آشپزی یا در پارک بازی کند. پیغام این کار این است که شما همیشه از بودن با فرزند خود لذت میبرید و حتی وقتی کنارش نیستید، باز هم در ذهن و قلب شماست.
10. بیشرط عشق ورزیدن
«مهم نیست چه کاریی کردهای، هیچگاه عشق من نسبت به تو تمام نمیشود». کودکان میدانند که شما آنها را دوست دارید اما باید درک کنند که این عشق هیچ شرطیی ندارد، هیچ گاه تمام نمیشود و اصلش همیشه پابرجا است. اگر کودک شما لامپیی را بشکند مسلما میترسد تا خبر آن را با شما مطرح کند، بنابراین علاقهی خود را به او یادآوری کنید تا جرات بیان پیدا کند. این بیان محبت در کودک احساس امنیت و آرامش به وجود میآورد. اصل وجود فرزند شما مهمتر از کارهایی است که میکند یا نمیکند و والدین میتوانند از این شرایط آموزنده برای آموزش فرزندان خود برای تکرار نکردن این کار استفاده کنند.
11. فقط گوش کنید
هیچ نگویید. کارهای کودکان بهتر از صحبتهای آنها همه چیز را بیان میکند. گاهیی کودکان کلمهیی را برای بیان حرفهای خود نمییابند. اگر توضیح مشکلیی که با برادر خود پیدا کرده برای کودک شما سخت است، به چشمان او نگاه کنید و به او اجازه دهید با هرچهقدر تقلا و تلاش، حرفش را بزند. گوش کردن به حرفهای او و قطع نکردن مکرر آن با حدسهای کاملکنندهی خودمان، نشاندهندهی علاقه و احترام شماست. یعنی شما برای او ارزش قائل هستید و کاملا درک می کنید که در شرایط سختیی قرار دارد.
منبع :میگنا